Betala med bitcoin – lönsamt för ditt företag?

Sverige är redan idag ett av de länder där kontanter används minst som betalningsmedel. Som företagare kan det därför vara lockande att acceptera betalningar i bitcoins också. Men är inte kryptovalutor framför allt något som kriminella använder?

Hur kommer vi att betala i framtiden? Användandet av kontanter minskar hela tiden. Här är några siffror som sammanfattar hur kontanthanteringen har förändrats i Sverige de senaste åren:

  • 2016 minskade kontanthanteringen med 16 procent i landet.
  • Den stora minskningen inträffade under 2008.
  • 2014 var året då Swish slog igenom. Idag är det på väg att konkurrera ut kontanter i vissa sammanhang, inte minst vid betalningar mellan privatpersoner, exempelvis affärer på Blocket.Hackare med bitcoin

Än så länge är det dock ovanligt att kryptovalutor accepteras som betalningsmedel. Tack vare tjänster som https://bt.cx/sv/ är det idag många svenskar som äger bitcoins. De flesta ser det dock som ett investeringsobjekt och inte som ett betalningsmedel. Att acceptera bitcoin som betalningsmedel är ett sätt att slippa bankernas transaktionsavgifter. Bitcoin regleras som bekant inte av någon centralbank eller annan myndighet.

Om du redan idag tycker att du betalar för mycket för en betalningslösning, hittar du några tips i en artikel på Driva Eget.

  1. Ta reda på vad dina verkliga kostnader för betaltjänster är.
  2. Undersök vilka företag som konkurrerar med affärsbankerna, och vilka betalningslösningar dessa erbjuder.
  3. Ta reda på om det finns betaltjänster knutna till andra system som du redan använder, och vad det skulle kosta att använda dessa istället.

Använder kriminella bitcoin?

Vissa tror att det framför allt är kriminella som använder bitcoin, eftersom det kan vara svårt att spåra transaktionerna och det därför skulle kunna vara en valuta som lämpar sig väl för ljusskygg verksamhet. Men kryptovalutans upp- och nedgångar tycks ha avskräckt många kriminella från att använda den, skriver Breakit. Det blir exempelvis svårt att ange en lösensumma i bitcoins, säger en chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten till Dagens industri.

Ytterligare en anledning till att kriminella vänder sig bort från bitcoin är att de inte kan vara säkra på att behålla sin digitala valuta. Myndigheterna har idag kompetensen för att även utmäta digitala tillgångar. I Finland ska 2000 beslagtagna bitcoins, som en knarkhandlare blev av med i en razzia, auktioneras ut, och intäkterna kommer att gå till statskassan, skriver Expressen.