Nätsynlighet viktig på nätet även för privatpersoner

Att synlighet på webben är viktigt är nog de flesta medvetna om. Många företag anstränger sig till det yttersta för att deras hemsidor ska vara lättnavigerade, mobilanpassade, synliga i resultatfältet när man söker efter dem och använder sociala medier för att kommunicera med sina kunder. Privatpersoner däremot, är inte lika medvetna om hur deras profil ser ut på nätet.

Har du googlat dig själv?

Har du någon gång testat att söka på dig själv? Det är någonting som kan vara bra att göra, speciellt om du är ute och söker efter ett nytt jobb. Genom att söka på ditt namn kan det komma upp mängder med saker, saker som du kanske trodde var begravda? Gamla mingel- och partybilder eller inaktuella bloggar kan vara exempel på saker som dyker upp, och om de inte är representativa för dig som person kanske det inte är fördelaktigt att den du hoppas ska bli din chef ser den. I en artikel från Svenska Dagbladets Näringsliv har man skrivit om en undersökning från Manpower, som visar att hela hälften av alla chefer googlar den arbetssökandes namn i samband med en rekrytering. Det visar verkligen vikten av att både synas på internet, och att synas på rätt saker. Ett tips är att skapa en hemsida eller blogg som visar vem du är som person. Att ha CV och personligt brev på internet är inte längre någonting ovanligt och det kan vara väl värt inför framtida jobb. Det kan även vara en god idé att använda sidor som LinkdIn för att öka synligheten på internet.

Internet blir en allt mer viktig funktion även för privatpersoner kontra jobblivet, och det är viktigt att hänga med. Läs gärna artikeln vi tipsade om tidigare i inlägget för mer information och tips om hur du går tillväga. Passa även på att läsa om vikten att synas utanför webben om man är företag här.

http://www.dreamstime.com/-image18637295Det har länge pågått en diskussion huruvida det är bra eller dåligt att ha en bild på sitt CV. Nu med internet är det viktigt att komma ihåg hur enkelt det är att hitta bilder på dig online. Utan bild på CV:t kan arbetsgivaren söka på nätet istället.